Vandaag precies twee jaar geleden: "DIE avond in Abu Dhabi"

Vandaag precies twee jaar geleden: "DIE avond in Abu Dhabi"

door Jarlo

Het is op moment van schrijven 12 december 2023, en dit markeert officieel dat het precies twee jaar geleden is dat Max Verstappen zijn eerste wereldtitel in de wacht sleepte tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021. Een speciale dag in de geschiedenis van de Nederlandse, en internationale autosportgeschiedenis. Laten we die dag eens gaan herbeleven.

De spanning stapelt zich op

Het was de seizoensfinale van het Formule 1-seizoen van 2021. Max Verstappen en Lewis Hamilton gingen de allesbeslissende Grand Prix van Abu Dhabi met gelijke punten. Het was om die reden heel simpel: wie als eerste over de streep komt, is wereldkampioen.

Controversie al gelijk in rondje één

Het was Hamilton met de betere start, en nam daarmee in bocht één gelijk de leiding van de race over. Controversie strak echter gelijk al in rondje één. Verstappen en Hamilton maakte licht contact in de chicane aan het einde van het rechte stuk achterop het circuit. Hamilton voelde daarbij dat hij buiten de baan gedwongen werd, en stak daarbij de chicane af. De Brit won veel tijd, en lag meteen op twee seconde voorsprong van Verstappen, tot grote woede van de Nederlander.

Een uitzichtloos vervolg van de race

Hamilton liep in de loop van de race weg bij Verstappen, met duidelijk een beter racetempo. Het gat bleef eigenlijk voor het grootste gedeelte van de race tussen de tien en twintig seconde in het voordeel van de Mercedes-coureur.

Een wonderbaarlijk omslagpunt

Alles veranderen echter toen Nicholas Latifi de muur in ging in de slotfase van de GP. Het hele veld mocht aansluiten, en daarbij koos Red Bull Racing ervoor om naar de zachte band te gaan. Mercedes koos er voor om Hamilton buiten te laten op oude banden, met als gevolg dat de Brit kwetsbaar zou zijn tegenover Verstappen.

Controversie strijkt voor de tweede keer

Het meest controversie moment van die avond kwam op het moment toen enkel de gelapte coureurs tussen Verstappen en Hamilton zich mochten ontdoen van een ronde. De Nederlander had hierdoor vrij zicht op Hamilton, en ging de zevenvoudig wereldkampioen voorbij in de laatste ronde van de laatste race. Verstappen won zijn eerste titel, en een race die voor Hamilton volledig onder controle leek, spatte uit één door een late safetycar, verkeerde bandenstrategie, en een toch wel aparte beslissing van de wedstrijdleiding.

Verstappen zegeviert, Hamilton druipt af

Verstappen won de wereldtitel, in misschien wel de spannendste titelrace die de F1-sport ooit heeft gezien. Een onvergetelijke dag voor de Formule 1-wereld.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk