Wolff klaar met controverse rondom Abu Dhabi 2021: 'Verstappen verdiende kampioen'

Wolff klaar met controverse rondom Abu Dhabi 2021: 'Verstappen verdiende kampioen'

door Cas Zeeman

Mercedes-teambaas Toto Wolff is klaar met vragen over de controversiële titelbeslissing in 2021. Dat zegt de Duitser in de befaamde Beyond the Grid-podcast.

Controversiële titelbeslissing in 2021

2021 ging de boeken in als een verhitte strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Voor aanvang van de laatste GP van het seizoen in Abu Dhabi, stonden beide coureurs gelijk met 369,5 punten. Lang leek Hamilton onbedreigd naar de wereldtitel te rijden met een constante voorsprong van zo'n 10 seconden op de Nederlander, tot Nicholas Latifi met nog vier ronden te gaan crashte en zo een safety car veroorzaakte.

Zodoende kwam Verstappen, na het weghalen van de achterblijvers, plots achter Hamilton terecht, die hij met nog één ronde te racen op de zachte compound wist in te halen, om zo zijn eerste wereldtitel veilig te stellen.

Het kwam met name de wedstrijdleiding op kritiek te staan, en Mercedes - vooral Toto Wolff en Lewis Hamilton - waren 'not amused'. Maar, voor de Duitse teambaas lijkt die dag nu aan afgesloten hoofdstuk.

'Verstappen verdiende kampioen, evenals Hamilton'

Op de vraag of Hamilton in een teleurstellend 2022 nog steeds met de misgelopen wereldtitel van een jaar daarvoor heeft gezeten is Wolff stellig.

"Ik denk niet dat Hamilton daar last van heeft gehad. Hij weet zich goed op zijn werk te focussen. Abu Dhabi 2021 zal ons nog lange tijd achtervolgen, misschien wel voor altijd, maar dat zal altijd zijn op momenten dat je rustig zit en er echt over gaat nadenken. Tijdens raceweekenden gebeurt dat niet."

Wolff geeft aan dat Mercedes daarna 'gewoon' weer verder is gegaan: "We zijn verder gegaan, ik in ieder geval. We hebben het resultaat geaccepteerd en wilden de titel niet winnen in de rechtszaal. Verstappen is een verdiende kampioen, net als Hamilton. Op die dag was het weliswaar 'moge de beste winnen', maar dat gebeurde niet."

"We hebben het resultaat geaccepteerd en wilden de titel niet winnen in de rechtszaal. Verstappen is een verdiende kampioen, net als Hamilton."

Toto Wolff in de Beyond the Grid-podcast

Dat Wolff een jaar na dato nog altijd over die dag praat, vindt hij opmerkelijk: "Het is gedaan, de titel is destijds vergeven. Er zijn fouten gemaakt, dat heeft de FIA ook toegegeven en nu moeten we gewoon verder gaan. Het betekent niet dat ik er nooit meer aan terug zal denken, want eerlijkheid is belangrijk en de stopwatch liegt nooit. Misschien alleen die dag een beetje", zo knipoogt de Mercedes-teambaas.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk