Voorbeschouwing F1 Grand Prix Italië 2023 met tijdschema

Voorbeschouwing F1 Grand Prix Italië 2023 met tijdschema

door Jarlo

Aanstaande weekend staat de veertiende race van het seizoen op het programma. Het Formule 1-circus reist af naar het circuit van Monza voor de Grand Prix van Italië. Vorig jaar wist Max Verstappen deze race te winnen voor Charles Leclerc en George Russell. Weet torenhoge favoriet Verstappen dit jaar zijn tweede overwinning op dit circuit binnen te slepen, of komt er net zoals in 2020 een verrassende (nieuwe) winnaar?

Voorbeschouwing Italiaanse GP: The Temple of Speed

Het circuit van Monza wordt ook wel The Temple of Speed genoemd. Dat is ook niet vreemd aangezien op Monza de hoogste gemiddelde snelheden van het hele jaar worden gereden. Het circuit bestaat uit maar- liefst drie lange rechte stukken, ongeveer 80% van het rondje wordt vol gas gereden en ook is op dit circuit de hoogte topsnelheid gemeten in de geschiedenis van de sport, deze snelheid lag boven de 370 km/u!

Hét weekend van Williams?

Als we kijken naar de voorgaande jaren zagen we steeds dat de teams een aangepaste achtervleugel meenamen speciaal ontwikkeld voor deze Grand Prix. Deze achtervleugel is lager en moet zorgen voor minder luchtweerstand. Dit zal moeten resulteren in een hogere topsnelheid wat op dit circuit belangrijker is dan waar dan ook. Dat zal dit jaar niet anders zijn.

Een team dat in 2023 bekend staat om hun hoge topsnelheid is Williams. De verwachtingen zijn dan ook dat Alex Albon en Logan Sargeant meer competitief zullen zijn dan normaal. Kan Williams dit weekend met allebei de auto’s in de punten eindigen?

Chaotische kwalificatie

Wat we ook kunnen verwachten net zoals vorige jaar is een hele chaotische kwalificatie. Vooral in het derde deel van de kwalificatie (Q3) liep het helemaal uit de hand vorige jaar. Omdat topsnelheid zo ongelofelijk belangrijk is op dit circuit, wil niemand een kwalificatierondje rijden, zonder een slipstream te kunnen pakken van een andere coureur. Dit resulteert dat iedereen achter elkaar blijft rijden. Dat zorgde er vorige jaar nog voor dat ongeveer de helft van de Q3-kandidaten niet op tijd de finishlijn bereikte voor een laatste snelle ronde.

Tijdschema Grand Prix van Italië 2023

Datum Sessie Tijden
Vrijdag 1 september Vrije training 1 13:30-14:30
Vrijdag 1 september Vrije training 2 17:00-18:00
Zaterdag 2 september Vrije training 3 12:30-13:30
Zaterdag 2 september Kwalificatie 16:00-17:00
Zondag 3 september Race 15:00

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk