Williams F1 Team slaat shakedown over in aanloop naar F1-2024

Williams F1 Team slaat shakedown over in aanloop naar F1-2024

door Ayla Huiberts

Vorige week lanceerde het team van Williams hun nieuwe FW46. Met deze gloednieuwe livery, is het de bedoeling dat de coureurs het hoogst mogelijke resultaat behalen en daarmee het team weer langzaam naar de top brengen.

Voordat de eerste officiële tests worden uitgevoerd, krijgt ieder team de kans om hun nieuwe motor te laten draaien. Zo kunnen de ingenieurs de technische problemen gelijk aanpakken, zodat het voorseizoen zo vlekkeloos mogelijk verloopt.

De shakedown houdt dus in dat de wagen mechanisch wordt gecheckt en dat alles in orde is. Ook is het belangrijk dat de coureurs comfortabel in de auto kunnen zitten. Daarnaast zijn er ook draaidagen ingepland, waarbij de beelden worden gebruikt ter promotie van de teams. In totaal mogen de teams 33 rondes rijden om de Formule 1-wagen te testen.

Opvallend is dat Williams de shakedown in Silverstone niet zal bijwonen. Volgens teambaas James Vowles zijn de weeromstandigheden in Engeland te wisselvallig. Dit kan voor problemen zorgen en het is lastig om de juiste inzichten te verkrijgen. In Bahrein zal Williams pas hun eerste tests uitvoeren.

De FW46 is enorm veranderd ten opzichte van de auto van het afgelopen jaar. Er zijn veel technologische aanpassingen gemaakt, waaronder het chassis, om hopelijk betere resultaten te behalen. Williams heeft onder andere veel inspiratie opgedaan bij de concurrenten op de grid, maar het zal geen exacte kopie worden.

Druk op de prestatie van het team

Wel maakte Vowles zich veel zorgen tijdens de ontwikkeling van de wagen. Vorig jaar eindigde het team op plek zeven in de constructeurs en daarom ligt er veel druk op 2024.

“Er waren momenten dat ik het niet erg vond om toe te geven dat ik waarschijnlijk dagenlang niet sliep, omdat het gewicht van 1000 mensen op je schouders rust.”

James Vowles - teambaas Williams Racing

Toch heeft de 44-jarige Brit vertrouwen in Williams en de toekomst van het team. Er is hard gewerkt aan de nieuwe bolide en er zal met de FW46 tot het uiterste geracet worden. Ook aankomend seizoen zal het team vertegenwoordigd worden door Alex Albon en Logan Sargeant.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk