2023 F1-eindrapport teamduels: Twee coureurs die dicht bij elkaar zitten

2023 F1-eindrapport teamduels: Twee coureurs die dicht bij elkaar zitten

door Jarlo

Alpine is op de zesde plek geëindigd in het constructeurskampioenschap. De Franse renstal, met Esteban Ocon en Pierre Gasly in dienst, heeft een matig seizoen achter de rug. Vaak de langzaamste auto op het rechte stuk, en een hoop gedoe onder de rijders heeft ervoor gezorgd dat het Formule 1-seizoen in 2023 voor Alpine vooral in het teken stond van een hoop frustratie.

F1-eindrapport teamduels: Twee coureurs die dicht bij elkaar zitten! 

Bij het team van Alpine was er sprake van een hoop spanning, sensatie, en frustratie. Esteban Ocon en Pierre Gasly waren daarbij erg aan elkaar gewaagd gedurende het seizoen.

Gasly is uiteindelijk op de elfde plaats geëindigd in het rijderskampioenschap met 62 punten, terwijl teamgenoot Ocon twaalfde is geëindigd met 58 punten, slechts vier punten minder.

Als we kijken naar de onderlinge race resultaten, kunnen we opvallend genoeg concluderen dat Ocon tien keer voor Gasly is gefinisht, en Gasly maar negen keer de overhand had in de race. Toch eindigde Gasly dus met meer punten.

Het onderlinge duel in kwalificatie ziet er echter wel heel anders uit. Veertien kwalificaties was Gasly de beste, en maar acht keer wist Ocon sneller te zijn over één ronde.

Eindrapport Pierre Gasly: 6.0 

Pierre Gasly heeft een gemiddeld, maar voldoende seizoen achter de rug. De Alpine is simpelweg geen geweldige auto en het feit dat de twee teamgenoten zo dicht bij elkaar zitten laat zien dat er niet veel meer uit de auto gehaald kon worden.

Als we kijken naar de eerste seizoenshelft, ziet dat er een stuk minder uit dan de races na de zomerstop. Gasly scoorde tot aan de zomerstop slechts 22 punten. Vijf keer werden er geen punten gescoord.

De tweede seizoenshelft zag er een stukje beter uit. Gasly scoorde in de races na de zomerstop 40 punten. Dit ging echter ook weer gecombineerd met vijf ‘0 punten-finishes'.

Het hoogtepunt van Gasly in 2023? Dat was ongetwijfeld de podiumplaats tijdens de Grand Prix van Nederland. Gasly wist een indrukwekkende derde plaats af te vinken op het circuit van Zandvoort.

Eindrapport Esteban Ocon: 6.0 

Esteban Ocon krijgt van ons ook een 6.0 als rapportcijfer. Ook Ocon had vaak een lastige tijd met de Alpine, en haalde er regelmatig het maximale uit.

Ocon had een betere eerste seizoenshelft dan Gasly, met een totaal aantal van 29 punten in de races voor de zomerstop. Slechts twee keer werden er geen punten gescoord.

De tweede seizoenshelft waren de rollen echter weer omgedraaid. In meer races na de zomerstop, werden er een stuk minder punten gescoord, slechts 23 stuks. Dit ging gecombineerd met een dubbel aantal ‘0 punten-finishes' vergeleken met de eerste seizoenshelft, vier stuks.

Het hoogtepunt van Ocon in 2023? Dat was ongetwijfeld een podiumplaats tijdens de Grand Prix van Monaco. Ocon wist in het prinsendom een indrukwekkende derde plaats af te vinken door de straten van Monaco.

Conclusie: 

Voor ons is het moeilijk om een betere van de twee aan te wijzen. Ocon had de overhand in de race, Gasly had de overhand in de kwalificatie, Gasly eindigt hoger dan Ocon in het rijderskampioenschap, maar Ocon had weer meer ongeluk met meer DNFs. Het zit ontzettend dicht bij elkaar, waarbij geen van beide veel spectaculaire dingen heeft laten zien. Een zes als eindcijfer voor beide lijkt hier op zijn plaats te zijn.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk