2023 F1-eindrapport teamduels: Albon rijdt Sargeant helemaal zoek

2023 F1-eindrapport teamduels: Albon rijdt Sargeant helemaal zoek

door Jarlo

Williams is op plek zeven geëindigd in het constructeurskampioenschap. De Britse renstal, met Alex Albon en Logan Sargeant in dienst, heeft een bovengemiddeld seizoen achter de rug, met hun best eindklassering sinds 2017. De Williams auto heeft één van de hoogste topsnelheden, maar heeft nog een groot gebrek aan neerwaartste druk om echt mee te doen voor groot aantal punten.

F1-eindrapport teamduels: Albon rijdt Sargeant helemaal zoek

Bij het team van Williams was er sprake van een eenzijdigheid. Het was Alex Albon die een zeer groot gedeelte van de punten heeft binnengeharkt voor het team van Williams.

Williams heeft in totaal 28 punten gescoord. Daarvan was Albon verantwoordelijk voor maar liefst 27 punten. Slechts één punt werd gescoord door Sargeant.

Eindrapport Alex Albon: 9.0

Alex Albon heeft het fenomenaal gedaan afgelopen seizoen bij Williams. De Thais-Brits coureur heeft zoals gezegd 27 van de 28 punten binnengehaald voor Williams. Dat is 96% van de punten!

In de eerste seizoenshelft werden er elf punten gescoord door Albon, in de tweede seizoenshelft waren dat 16 punten.

Ook wist de Williams-coureur aardig wat keren het derde deel van de kwalificatie te halen. Dit is ronduit indrukwekkend te noemen in een auto die daar meer niet dan wel recht op heeft.

Daarnaast wist Albon zijn teamgenoot in alle kwalificaties afgelopen jaar te verslaan. Als het aankomt op de races, was Albon achttien keer de sterkste. Slechts twee keer wist Logan Sargeant er voor te blijven.

Wij geven Alex Albon een 9.0 als rapportcijfer. Simpelweg ijzersterk, geweldige snelheid, en minimale rijdersfouten.

Eindrapport Logan Sargeant: 4.5

Logan Sargeant heeft het vanzelfsprekend een stuk minder gedaan dan teamgenoot Albon. De Amerikaan wist slechts één minuscuul punt te scoren, die wel zo leuk voor hem kwam tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Sargeant was niet alleen een stuk langzamer dan Albon, maar maakte ook een stuk meer rijdersfouten. De Williams-coureur heeft maar liefst zeven uitvalbeurten op zijn naam, wat nog niet eens het totaal aantal botsingen, en spins meegerekend.

Wij geven Logan Sargeant een 4.5 als rapportcijfer. Waarom niet veel lager? Dit omdat we meenemen in de beoordeling dat de Amerikaan een rookie was dit jaar in de Formule 1. Een lagere snelheid, en meer fouten maken, hoort er dan nu eenmaal bij.

Desondanks was het ongetwijfeld onvoldoende, zeker als je naar een andere rookie in het veld kijkt, Oscar Piastri.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk