2023 F1-eindrapport teams: Ferrari met één lichtpuntje in 2023

2023 F1-eindrapport teams: Ferrari met één lichtpuntje in 2023

door Jarlo

Het Formule 1-seizoen van 2023 zit erop, en daarbij is het tijd om terug te blikken op de prestaties van elk individueel team. We zijn eerder al uitgebreid teruggekomen op de prestaties van Haas, Alfa Romeo, AlphaTauri en Alpine, Aston Martin en McLaren. Nu is het de beurt aan Ferrari. Hoe heeft de Italiaanse renstal gepresteerd het afgelopen seizoen?

Start van het seizoen

Ferrari heeft het Formule 1-seizoen van 2023 aangevangen met dezelfde rijdersformatie als in 2022. Charles Leclerc en Carlos Sainz zullen dus wederom het rijdersduo van de Italiaanse renstal vormen. Kan het steigerende paard nog een plek stijgen, en daarmee voor de eerste plek strijden? Of zal het seizoen, zoals wel vaker, tegenvallen voor de mannen in het rood?

Eerste seizoenshelft

We hebben in eerdere teamrapporten vaak goeie en slechte fases van een team kunnen constateren. Bij Ferrari was het Formule 1-seizoen van 2023 echter zeer consistent te noemen. Misschien niet altijd even goed, maar op zijn minst wel consistent. Er werd in de eerste seizoenshelft aan de lopende band punten gescoord. Dit was enkel niet het geval tijdens de Grand Prix van Australië, waar het team van Ferrari met nul punten naar huis ging. Deze consistentie leverde de Italiaanse renstal aan het einde van de eerste seizoenshelft een derde plaats op in het rijderskampioenschap.

Tweede seizoenshelft

Als we kijken naar de periode na de zomerstop, kunnen we dezelfde consistentie concluderen. Echter, waren de resultaten wat beter. Zo scoorde Ferrari na de winterstop gemiddeld 19.8 punten per race. Voor de winterstop waren dit 13.8 punten. Door deze relatief goeie tweede seizoenshelft, waren de mannen in het rood bijna in staat om het team van Mercedes in te halen voor de tweede plaats in het constructeurskampioenschap. Deze strijd met de Duitse renstal was tot aan de laatste van de laatste race spannend. Het mocht echter niet zijn. Ferrari moest uiteindelijk toch nog genoegen nemen met een derde plaats.

Conclusie

Dus, wat is de conclusie die we kunnen trekken? Ferrari heeft een relatief gemiddeld seizoen gedraaid. Weliswaar minder goed dan in 2022, maar wel een stuk beter dan 2020 en 2021.

Is het echter goed genoeg? Nee, zeker niet. Ferrari is één van de grootste Formule 1-teams, en mede daarom snakt het team en fanatieke Tifosi op de eerste titel sinds 2007. Het ging in de tweede seizoenshelft van 2023 zeker beter, maar dat is zeker niet genoeg voor een team zoals Ferrari.

Eindrapport Ferrari na 2023-seizoen: 

Wij geven Ferrari een vijf als eindcijfer. Het was een 'oké' seizoen voor de Italiaanse renstal als je kijkt naar de afgelopen paar seizoenen. Het moet echter simpelweg nog stukken beter, wil Ferrari de status terugverdienen wat het in het verleden had.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk