Formule 1 neemt besluit: Geen bonuspunt meer voor snelste ronde in 2025

door Liam Cuperus

Vanaf 2025 zal er geen bonuspunt meer worden geven voor de snelste ronde.

Bonuspunt moest voor meer spanning zorgen

Gisteren heeft het World Motor Sport Council (WMSC) bekend gemaakt dat met het ingaan van het 2025 Formule 1 seizoen, geen extra WK-punt, meer wordt gegeven aan de coureur die de snelste ronde zet tijdens een Grand Prix. Vanaf volgend jaar kan je als winnaar dus gewoon maximaal 25 punten krijgen.

Het bonuspunt voor de snelste ronde werd in 2019 geïntroduceerd als een extra smaakmaker in de Formule 1, om zo de Grand Prix's wat spannender te maken. Om het extra punt pakken moet degene die de snelste ronde pakte wel in de top 10 van de wedstrijd finishen. En moest de race wel minstens voor meer dan de helft verreden zijn.

Uiteindelijk heeft de regel voor een extra punt, voor niet veel spanning gezorgd. In de meeste gevallen kon een coureur die achter zich een groot gat had naar binnen voor een extra pitstop maken, en dus het extra WK-punt pakken.

Echter kan dat extra punt aan het einde van dit seizoen heel belangrijk zijn geweest in de titelstrijd tussen Max Verstappen en Norris. In Singapore vorige maand pakte Daniel Ricciardo het WK-punt in een-na-laatste ronde af van Lando Norris. De Australiër reed toen zijn laatste Formule 1 race en eindige toen als 18de waardoor niemand het extra punt kreeg, ook Norris niet. Na de race in de uitloopronde zei Verstappen toen op de boordradio: "Daniel, bedankt!". Ricciardo grapte toen ook bij de pers na de wedstrijd: "Als Max met één punt verschil wereldkampioen wordt, heb ik mezelf zojuist van een mooi kerstcadeau verzekerd".

Carlos Sainz blij met afschaffing extra WK-punt

"Ik vond het altijd al onnodig. Heel vaak gaat de snelste ronde niet naar de snelste coureur, maar naar degene die last-minute een extra pitstop maakt", zegt de Ferrari-coureur tegen de pers in Austin.

"Dan zie ik liever een puntje voor poleposition. Goed dat ze dit vanaf volgend jaar schrappen. Het heeft niet gebracht waar het voor bedoeld was'', sluit Sainz af.