Lewis Hamilton onthult opofferingen vanwege hardnekkige porpoising

Lewis Hamilton onthult opofferingen vanwege hardnekkige porpoising

door Michael Janiec

Mercedes-coureur Lewis Hamilton is dieper ingegaan op wat inmiddels een terugkerende plaaggeest blijkt van het F1-team. De problemen van het team met de huidige generatie Formule 1-auto's, beter bekend als ‘porpoising’ zijn een kinderziekte waar het team maar niet vanaf komt.

Mercedes heeft de sport acht jaar op rij gedomineerd, maar de nieuwe regels voor grondeffecten zijn een uitdaging gebleken.

'90 punten aan downforce kwijt door porpoising'

Hamilton onthulde dat Mercedes aanzienlijk heeft moeten inleveren op de prestaties om het ‘stuiterfenomeen’ in 2022 aan te pakken: "We moesten ongeveer 90 punten downforce van de auto afhalen. Dus we hadden wel downforce, maar we konden het niet gebruiken omdat de auto stuiterde."

Deze opoffering van downforce, een cruciaal element voor snellere rondetijden, belemmerde de prestaties van Mercedes aanzienlijk.

"De Red Bulls hebben het vorig jaar tijdens hun eerste test in Bahrein zo goed als opgelost. Zij konden vanaf dat moment gewoon verder bouwen, terwijl wij constant stappen vooruit en dan weer achteruit zetten."

Hamilton ziet Mercedes weer terrein verliezen 

Ondanks deze tegenslagen, blijft Hamilton onder de indruk van de veerkracht van het team: "Wat inspirerend is geweest, is dat ze gewoon niet hebben opgegeven. Ze blijven elke dag opdagen en het beste van zichzelf geven."

Voor zover markeert het begin van 2024 de slechtste seizoensstart sinds 2012. Het team staat momenteel vierde in het constructeurskampioenschap en moet oppassen de aansluiting niet te verliezen aan eigen klantenteams.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk