Teambazen buigen zich over 'heel ernstige' trend die F1 plaagt

Teambazen buigen zich over 'heel ernstige' trend die F1 plaagt

door Ayla Huiberts

Er zijn pas twee races gereden en het F1-seizoen lijkt alweer beslist. Maar wat drama betreft, komt de Formule 1 niets tekort. Van schokkende transfers tot teams die uit elkaar dreigen te vallen, rechtszaken en klokkenluiders - het moddergooien over en weer - er is opvallend veel ruis is de koningsklasse. De controverses werpen intussen een schaduw op het sportieve aspect en de teambazen spreken hun kritiek uit.

Inmiddels zijn er al heel wat grote namen betrokken geraakt bij verschillende schandalen. Hierop zijn veel reacties geweest en wat opvalt, is dat transparantie steeds vaker aangehaald wordt als uitgangspunt.

In de afgelopen maanden zijn er enkele onderzoeken gestart en het is inmiddels duidelijk dat de buitenstaanders met een vertrouwd gevoel vanaf de zijlijn willen meekijken.

Transparantie: hot en happening

McLaren-CEO Zak Brown vindt het ernstig dat er zoveel buiten de grid gebeurt, maar hij ziet duidelijk voor ogen hoe deze zaken aangepakt moeten worden.

“Ik denk dat de drie situaties verschillend zijn, maar allemaal heel ernstig en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat de zaken op een transparante, werkelijk onafhankelijke manier gebeuren. Ik denk dat iedereen transparantie zou moeten verwelkomen.”

Zak Brown - CEO van McLaren

De Amerikaan vindt het vervelend dat veel aandacht verschuift van de sport naar controverses rondom Christian Horner of de FIA. Toch vindt hij het belangrijker dat de zaken openlijk worden behandeld en dat onbeantwoorde vragen aangekaart worden.

Afgelopen woensdag liet Susie Wolff F1 Academy-directeur en vrouw van Toto Wolff, weten dat ze een klacht heeft ingediend tegen de FIA. Er zou in december onterecht een onderzoek zijn gestart naar haar integriteit, maar de FIA zag er alsnog van af.

De kous is voor de Schotse daarmee echter nog niet af. Ze krijgt steun van meerdere grote namen en Brown laat indirect weten dat hij achter haar keuze staat: “Er is niet voldoende transparantie geweest en we moeten ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft om zich uit te spreken.”

Minder zwartwit dan het lijkt 

Ook de teambaas van Ferrari, Frédéric Vasseur, is van mening dat transparantie essentieel is. Echter, hij merkt op dat het de fans niet zoveel aangaat en dat het de media is, die alle controverses groot uitlicht. Vasseur richt zich liever op het racen en eigen zaken.

Eerder dit jaar kreeg Visa Cash App RB een nieuwe CEO aangewezen. Peter Bayer heeft een jarenlange ervaring bij de FIA en heeft ook zijn eigen kijk op de situatie. Volgens de topman is transparantie zeker belangrijk, maar dat is niet altijd even makkelijk. Hij betrekt hierbij de FIA-voorzitter, Mohammed Ben Sulayem.

“Ik denk dat we zullen moeten proberen te begrijpen waar we transparantie kunnen bereiken, want als het gaat om individuele onderwerpen of klachten die via een 'klokkenluiders-hotline' binnenkomen, moet je ervoor zorgen dat er een absolute garantie en bescherming is voor de mensen die klokkenluiden.”

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk