Voorbeschouwing F1 Grand Prix Japan 2023 met afwijkend tijdschema

Voorbeschouwing F1 Grand Prix Japan 2023 met afwijkend tijdschema

door Jarlo

Aanstaand weekend staat de zestiende race van het seizoen op het programma. Het Formule 1-circus reist af naar Suzuka, voor de Grand Prix van Japan. Vorig jaar wist Max Verstappen met gemak deze race op zijn naam te schrijven. Sergio Perez finishte als tweede, en Charles Leclerc maakte het podium compleet met een derde plaats. Weet Red Bull zich te herpakken na een dramatisch weekend in Singapore?

Voorbeschouwing en terugblik GP van Japan 

Voordat we gaan voorbeschouwen op aankomend weekend, blikken we eerst nog even kort terug op vorig jaar. De Grand Prix van Japan stond vorig jaar helemaal in het teken van Max Verstappen. De Nederlander wist, op exact dit circuit, zijn tweede wereldtitel in de wacht te slepen. Na afloop van de race was er veel verwarring over of hij nou wel of niet kampioen was geworden. Bij dichtstbijzijnde titelrivaal, Charles Leclerc, hing namelijk een straf boven het hoofd. De Monegask werd uiteindelijk een tijdje na de race bestraft voor een incident met Perez, waarmee hij van P2 naar P3 ging. Verstappen pakte genoeg punten op Leclerc dat weekend, waarmee hij, door de late beslissing van de wedstrijdleiding, ongeveer twintig minuten na afloop van de race wist dat hij kampioen was.

Wat voor type circuit is Suzuka? 

Circuit Suzuka, volluit, Suzuka International Racing Course, is een circuit gelegen in het Noord-Oosten van Japan. Het iconisch circuit van Suzuka is een ware klassieker op de kalender, gekenmerkt door veel hoge- snelheidsbochten. Dit prachtige circuit is ontworpen door niemand anders dan Hans Hugenholtz. De Nederlander was de directeur van Zandvoort, maar maakte dus ook het ontwerp voor circuit Suzuka. Opvallend is ook dat dit circuit het enige circuit op de F1-kalender is met een zogenaamde ‘8-vorm’. Dat wil zeggen dat op een bepaald moment, het circuit over een ander deel van de baan gaat.

Inhalen zal niet super gemakkelijk gaan. Veel snelle bochten, betekend weinig goeie inhaalmogelijkheden. Wat ook niet zal helpen, is het feit dat er maar één DRS-zone beschikbaar zal zijn. Het circuit kent twee goeie inhaalmogelijkheden: bocht één en bocht zestien.

De favorieten voor de GP van Japan

Na een dramatisch weekend in Singapore, is toch Verstappen weer torrehoge favoriet voor de winst bij de bookmakers. Sergio Perez en Lewis Hamilton worden gezien als de kandidaten die naast Verstappen de meeste kans maken op het podium. Daarnaast maken Charles Leclerc en Lando Norris ook goeie kans op het podium.

Afwijkend tijdschema Grand Prix Japan 2023

Datum Sessie Tijden
Vrijdag 22 september Vrije training 1 04:30-05:30
Vrijdag 22 september  Vrije training 2 08:00-09:00
Zaterdag 23 september Vrije training 3 04:30-05:30
Zaterdag 23 september Kwaificatie 08:00-09:00
Zondag 24 september Race 07:00

Gaat Verstappen zich revancheren in Japan?

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk