Waar Perez telkens de meeste steken laat vallen volgens Horner

Waar Perez telkens de meeste steken laat vallen volgens Horner

door Michael Janiec

Red Bull-coureur Sergio Perez valt geregeld door de mand als de omstandigheden niet ideaal zijn. De zesvoudig Grand Prix-winnaar legt het in vergelijking met teamgenoot Max Verstappen in dat opzicht opvallend vaak af. En volgens teambaas en RBR CEO Christian Horner is dat uitgerekend het gebied waar de Mexicaan nog wat te verbeteren heeft.

Een berg aan zelfvertrouwen en uitzonderlijk talent gaan hand in hand. Alleen al om op zo een niveau te kunnen presteren als F1 heb je bij voorbaat een behoorlijke dosis van beide nodig. En het één kan eigenlijk niet zonder het ander.

Reserves aan zelfvertrouwen VS talent

Sergio Perez rijdt eigenlijk sinds zijn laatste GP-zege, Azerbeidzjan 2023, constant in de schaduw van de regerend wereldkampioen. Een zure appel om doorheen te bijten voor de coureur uit Guadalajara, Mexico. Recent zelfs eentje die weinig zoets te bieden heeft, terwijl Verstappen intussen de lat onverminderd hoog blijft leggen.

De suggesties van Helmut Marko - dat het iets psychologisch is - laten in dat opzicht weinig aan de verbeelding over.

Teambaas Horner bekijkt het allemaal vooral rationeel (probleemoplossend). Want het aanpassingsvermogen van Perez, hetgeen Verstappen juist tot cultstatus heeft getorpedeerd, is waar het uiteindelijk aan schort volgens de Brit.

'Perez heeft moeite met aanpassen aan lastigere auto'

"Checo moet gewoon Canada 2024 vergeten en terugkomen in Barcelona. We weten dat hij daar heel goed toe in staat is en ik weet zeker dat hij hard vechtend terugkomt in Barcelona. We hadden geluk dat Ferrari geen punten scoorde - ze hadden ons veel punten kunnen afsnoepen in de constructeursrace - dus we hebben hem daar nodig om te scoren, zoals hij er was in de eerste vier races", verklaarde de teambaas over de problemen van Perez na de Canadese GP.

"Ik denk dat het een combinatie van factoren was. We hadden een probleem in de kwalificatie dat er een beetje aan bijdroeg, en er is genoeg waar hij en het team naar moeten kijken om hem terug te krijgen in die flow als we teruggaan naar Europa."

"Ik denk dat hij duidelijk meer moeite heeft om zich aan te passen als de auto zich niet goed gedraagt. Hij doet er misschien langer over en als je vrijdag niet kunt rijden, kom je op achterstand. Dus ik denk dat dat iets is waar we samen met hem naar kijken om te zeggen 'Oké, laten we sterk terugkomen in Barcelona'," aldus Horner.

Terug naar een betere basis in Barcelona?

Perez kan, in ieder geval qua respons van zijn team, enig vertrouwen halen uit het feit dat de equipe bovenop de problemen met de RB20 zit. Max Verstappen daarbij vergeten, die hoogstwaarschijnlijk royaal kapitaliseert op ieder denkbaar voordeel, zal nog altijd lastig blijven, zolang de Nederlander zijn teamgenoot is. Maar dat is nu eenmaal hoe het is.

Horner blijft optimistisch over het juiste platform bieden voor verbeteringen: "Het moet allemaal samengaan, dus natuurlijk push je het aerodynamische platform van de auto, maar je wilt ook dat de auto op de stoep rijdt. Wat bemoedigend was, was dat onze sector 3 competitief was. Zelfs met de stijfheid van de auto, die over die laatste chicane stuiterde, waren we daar competitief. Ondanks dat het oncomfortabel was, zijn we erin geslaagd om snel genoeg te zijn. Ik denk dat we daar echt kunnen presteren. Als we dat kunnen ontsluiten, dan zullen we zien dat het rondetijden verbetert."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk