Max Verstappen over flexibele McLaren-vleugel: “Ik maak de regels niet”

Max Verstappen over flexibele McLaren-vleugel: “Ik maak de regels niet”

Na de Grand Prix van Japan doken opnieuw beelden op van een opvallend doorbuigende achtervleugel op de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri. De flexibele vleugel wekte vragen op binnen de Formule 1-wereld, zeker omdat ze duidelijk meer meebeweegt dan die van concurrenten zoals Red Bull. Max Verstappen reageerde er in Bahrein voor het eerst openlijk op, maar bleef diplomatiek: “Ik maak de regels niet, ik zie alleen wat iedereen ziet.”

“Iedereen zoekt de limiet op”

Verstappen, die in Japan zijn eerste zege van het seizoen behaalde door beide McLarens achter zich te houden, benadrukte dat hij zich focust op zijn eigen team en niet kijkt naar wat de andere teams doen met hun achtervleugels. "Als het binnen de regels valt, is het legaal. Iedereen probeert altijd de grens op te zoeken", stelt hij. “Sommige mensen lezen de regels misschien anders.” Daarmee laat hij ruimte voor interpretatie, maar schuift de verantwoordelijkheid richting de FIA.

FIA grijpt in met strengere tests

De FIA is zich bewust van de discussie rondom flexibele vleugels en heeft begin dit seizoen al ingegrepen. Waar de maximale doorbuiging eerder 2 millimeter mocht zijn tijdens statische tests, is die limiet inmiddels teruggebracht tot 0.5 millimeter. Tijdens het weekend in Suzuka moesten alle teams aan deze strengere eisen voldoen. McLaren slaagde voor de test en dus is hun achtervleugel officieel legaal bevonden.

Opmerkelijk is dat er tot op heden geen enkele officiële klacht tegen McLaren is ingediend. De FIA bevestigt dat het wel op de hoogte is van de circulerende beelden, maar dat het bekijken en monitoren van dergelijk beeldmateriaal geen standaardprocedure is. Zolang de technische tests worden doorstaan, ondernemen ze geen actie.

Camerabeelden als toekomstig bewijs?

Een interessante ontwikkeling is het mogelijk gebruik van camerabeelden als bewijsmateriaal. De FIA verplicht teams nu al om tijdens trainingen camera’s te gebruiken om flex op te sporen, maar deze beelden worden nog niet ingezet voor formele bestraffing. Nikolas Tombazis van de FIA sluit echter niet uit dat dit in de toekomst wél gebeurt. “Het is geen slecht idee, het is alleen ontzettend veel werk.”

De strijd om innovaties binnen de regels

Het debat over flexibele vleugels onderstreept hoe creatief teams omgaan met het technisch reglement. Waar de ene renstal innovatie ziet, ruiken anderen een mogelijk grijs gebied. Verstappen verwoordt het treffend: zolang de FIA de interpretatie toestaat, is het een speelveld waar iedereen zich aan moet aanpassen. Het is nu aan de FIA om te bepalen of verdere stappen nodig zijn – en aan de teams om binnen dat kader te blijven innoveren.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk