Formule 1: GP Verenigde Staten 21-23 oktober 2022

Formule 1: GP Verenigde Staten 21-23 oktober 2022

door Redactie

Formule 1 GP van Verenigde Staten in Austin

Waarom Circuit of the Americas een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

De Grand Prix van Verenigde Staten wordt officieel gehouden op Circuit of the Americas. Het circuit, dat in 2012 opgeleverd werd, ligt nabij Austin in de staat Texas en kent een uniek, evenals uitdagend design, waar Formule 1-coureurs van houden.

Bijzonderheden rondom deze Amerikaanse Grand Prix in Austin

Het ontwerp van Hermann Tilke, een vooraanstaande designer in de moderne wereld van Formule 1, behoort tot zijn beste creaties. Met een prijskaartje van ongeveer 400 miljoen dollar reken je Circuit of the Americas tot de duurste circuits van de F1-kalender. Ook is er veel te doen om het feit dat het circuit buiten Austin in een moerasgebied gebouwd is. De genomen maatregelen, om de verzakking van het asfalt tegen te gaan, waren in eerste instantie niet genoeg. Kortom: het kostte veel geld om de oneffenheden uit het asfalt te krijgen.

Hoogteverschillen worden gecombineerd met een diversiteit aan bochtencombinaties. De eerste bocht is een hellingproef, maar dan met een Formule 1-auto een titanium remschijven die eigenlijk al voor de best mogelijk prestaties zijn ontworpen. De 30 metershoge helling drukt de auto nog harder naar de grond als het ware, waardoor de banden nog meer grip bieden bij het aanremmen en de remweg verkorten.

Wat nog meer GP van Verenigde Staten typeert

Een andere fan- en coureursfavoriet: de bochtencombinatie 16 tot en met 18. Het gebruikt de blauwdruk van bocht acht, van het Turkse Istanbul Park: een technische, snelle bocht, met twee knikken naar rechts. Geen makkelijke om te leren, zoals de Formule 1-coureurs over het algemeen eens zijn wat betreft Circuit of the Americas in zijn totaliteit van sectoren.

Ook de bochtencombinatie 3-6 leent de inspiratie ergens anders. Deze bocht heeft veel weg van de befaamde S-Curves van Suzuka. Eveneens een uitdagende en technische S-vormige combinatie, die coureurs tot hun mentale en fysieke grenzen pusht. In tegenstelling tot het Japanse Suzuka is Circuit of the Americas gelukkig wel breed genoeg voor inhalen.

Wat nog meer GP van Verenigde Staten typeert

Deze Grand Prix van Verenigde Staten is niet de goedkoopste om te bezoeken overigens. Sterker nog: deze GP is juist één van de duurste, met name als je over de toegangskaarten spreekt. Een completer overzicht met de goedkoopste en duurste Grands Prix om te bezoeken staat alvast online bij ons.

Samenvatting Austin GP 2021

De wielen op centimeters afstand, naast elkaar. Zo gingen Max Verstappen en Lewis Hamilton de eerste bocht in heuvel op, bij de GP van Verenigde Staten in 2021. De Mercedes-coureur vertrok vanaf P2 en had na een iets betere start het voordeel van de binnenkant. Verstappen kon nergens heen, dan de strook asfalt naast de baan.

Ook Red Bull-teamgenoot Sergio Perez profiteerde van het momentum die Verstappen direct verloor daar. De Mexicaan schoof op naar P2. Maar het was uiteindelijk Verstappen, die met een undercut kon profiteren vroeg in de race. Hij kwam voor Hamilton dankzij het vroege besluit. Verstappen leverde vervolgens langzaam, maar zeker alsnog seconden in op de vanaf P2 achtervolgende Brit. Toen kwam een overcut: Verstappen eerder naar binnen, wat hem na de pitstop van Lewis weer de koppositie opleverde. Het leidde tot een kat-en-muisspel dat het Formule 1 seizoen van 2021 zo kenmerkte: de twee jaagden op elkaar, ver voorop aan de voorkant van het veld.

Met nog vijf ronden te gaan, naderde Hamilton binnen de DRS. Ook hij reed op harde banden, die 8 ronden nieuwer waren. De Haas van Mick Schumacher werd op een ronde gezet door de koplopers, maar de jonge Duitser bleef vervelend lang in de weg rijden. Toch lukte het Verstappen om Hamilton af te houden ondanks de hinder, 1,333 seconden scheidde de twee kemphanen bij het vallen van de geblokte vlag.

Hoe laat begint de GP van Verenigde Staten in Austin 2022? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 21 oktober 21:00 - 22:00
Vrije Training 2 vrijdag 21 oktober 00:00 - 01:00
Vrije Training 3 zaterdag 22 oktober 21:00 - 22:00
Kwalificatie zaterdag 22 oktober 00:00 - 01:00
Race zondag 23 oktober 21:00 - 23:00

Wat zijn de statistieken van de Austin Grand Prix?

Eerste GP van Verenigde Staten in Austin: 2012

Lengte circuit: 5,513 kilometer

Totaal aantal ronden: 56

Raceafstand: 308,405 kilometer

Aantal bochten: 20

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van de Grand Prix van Verenigde Staten? 

Record snelste ronde: 1:32.029 Valtteri Bottas (Mercedes, 2019)

Snelste ronde tijdens race: 1:36.169 Charles Leclerc (Ferrari, 2019)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Lewis Hamilton (5), Max Verstappen (1), Valtteri Bottas (1), Kimi Raikkonen (1), Sebastian Vettel (1)

Meeste overwinningen van constructeur: Mercedes (5), Red Bull Racing (1), Ferrari (1), McLaren (1)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Verenigde Staten op Circuit of the Americas?

Winnaar 2022 -

Winnaar 2021 Max Verstappen

Winnaar 2019 Valtteri Bottas

Winnaar 2018 Kimi Raikkonen

Winnaar 2017 Lewis Hamilton

Foto: Red Bull Contentpool

Kalender

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk