Gasly maant F1 tot actie: 'Dit kan écht niet!'

Gasly maant F1 tot actie: 'Dit kan écht niet!'

door Cas Zeeman

Pierre Gasly beleefde op Monza geen fijne race - hij wist in de Alpine geen punten te scoren. Dat was voor de Fransman echter niet het grootste pijnpunt van het GP-weekend. De man uit Rouen werd naar eigen zeggen namelijk belaagd door Italiaanse fans, en maat de F1 dan ook tot actie.

Monza ook in 2023 weer absolute trekpleister

Ruim 304.000 mensen trokken vorig weekend naar het iconische Monza in Noord-Italië. De hoofdzakelijke Italiaanse Ferrari-fans werden tijdens de kwalificatie op hun wenken bediend door Carlos Sainz, die verrassend pole wist te pakken.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd zo geldt doorgaans voor de publiekscijfers bij de F1, alleen dat heeft vanzelfsprekend ook een keerzijde. Het was door de in grote getale aanwezige fans erg druk in de paddock. De coureurs vinden dat op zichzelf geen probleem, totdat de fans zich niet meer weten te gedragen. Gasly heeft daarover geklaagd en hoopt dat de Formule 1 actie onderneemt. Het is niet de eerste keer dat er kritiek wordt geuit op de drukte en het gedrag van fans.

Bekend voorbeeld was vorig seizoen tijdens de Grand Prix van Mexico-Stad. Terwijl Gasly toen door de paddock liep, werd zijn rugtas plotseling door een fan geopend. McLaren-coureur Lando Norris zei destijds: "Ik zou zeggen dat er niet veel andere sporten zijn waar fans tegenwoordig zo dichtbij de atleten kunnen komen. Echter, in veel andere sporten, lijken ze gewoon respectvoller te zijn. Ze moeten dat hier vaker laten zien. Zo simpel is het." Gasly onderstreepte die woorden uiteraard en ging er op Monza dieper op in.

Gasly spreekt zich uit tegen wangedrag fans

"Ik hou van de fans en ik vind het altijd leuk om even te stoppen om ze wat aandacht te geven," legde de Alpine-coureur uit tegenover Autosport. "Maar dit is uiteraard wel onze werkomgeving. Soms is het best lastig om ergens te komen en ervoor te zorgen dat we op tijd zijn voor onze verplichtingen, omdat het vaak op de minuut gepland is. Dit was duidelijk één van de drukste paddocks."

"Het kan genieten zijn, maar soms zijn er zelfs mensen die op je deur bonzen in de hospitality en dan vraag je je af wat ze daar doen. Ze moeten ons dus de ruimte geven om normaal aan het werk te kunnen", aldus de Fransman.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk