2026-motorreglementen: 'Coureurs krijgen boost-knop vergelijkbaar met KERS'

2026-motorreglementen: 'Coureurs krijgen boost-knop vergelijkbaar met KERS'

door Michael Janiec

De Formule 1 staat op het punt om in 2026 de krachtbronnen verder te veranderen met de introductie van door coureur gecontroleerde PK 'booster'.

De FIA, het bestuursorgaan van de sport, heeft nieuwe reglementen opgesteld die een KERS-achtig systeem introduceren waarmee coureurs extra energie kunnen gebruiken voor een korte snelheidsuitbarsting.

Terugkeer van 'KERS' boost-knop in Formule 1 vanaf 2026

KERS (Kinetic Energy Recovery System) werd voor de komst van het hybridetijdperk in F1. Deze "overridemodus" is vergelijkbaar met de push-to-pass van IndyCar en is bedoeld om close racing te verbeteren.

Hoewel de precieze details nog niet bekend zijn, zullen coureurs het gebruik van deze boost zorgvuldig moeten managen, omdat deze niet elke ronde beschikbaar is en tot energietekorten kan leiden.

De nieuwe krachtbronnen zullen ook een hoger totaalvermogen hebben dankzij een toename van de energie die wordt teruggewonnen uit het ERS-K hybridesysteem.

Dit zorgt voor twee boostniveaus - één tot 345 km/u en één tot 355 km/u.

In reactie op bezorgdheid van teams - over circuits met beperkte mogelijkheden om energie te oogsten - heeft de FIA een bepaling opgenomen om het maximaal toegestane energieverbruik per ronde onder bepaalde omstandigheden, zoals op een circuit met veel lange rechte stukken, iets te verlagen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk