In een interview met Formule 1-presentator Jake Humphrey onthulde Williams-teambaas James Vowles dat de beslissing van Nico Rosberg om zich na 2016 terug te trekken uit de Formule 1 werd beïnvloed door de lessen die hij leerde van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen zou voorbeeldig zijn geweest qua werkethiek en maakte daarmee meer het verschil dan talent.
Vowles, die bij Mercedes met beide coureurs werkte, verklaarde dat Schumacher Rosberg een ongekende drive had bijgebracht om ‘alles uit hemzelf te halen’ en om in elke race het beste te geven. De Brit gelooft dat deze mentaliteit Rosberg naar zijn eerste en enige Formule 1-wereldtitel in 2016 stuwde.
James Vowles eens: 'Voorbeeldige werkethiek Schumacher dreef Rosberg tot uiterste'
Vowles erkende echter ook de tol die deze intense focus en toewijding eisten van diens mentale en fysieke welzijn: "Nico heeft enorm veel van hem geleerd. Het vormde de Nico die uiteindelijk wereldkampioen werd, en dat is alles eruit persen wat je kunt ten koste van al het andere."
Humphrey suggereerde in de High Performance Podcast, waar hij de Williams-teambaas sprak, dat Rosberg deze les zo intens had toegepast dat hij zich na zijn kampioenschapstriomf emotioneel en fysiek uitgeput voelde. Dit leidde tot zijn beslissing om op 31-jarige leeftijd met pensioen te gaan.
Vowles was het daarmee eens en stelde dat Rosberg zijn persoonlijke leven en relaties had verwaarloosd om zijn racedoelen na te streven.
'Schumacher niet beter dan Hamilton, maar uitzonderlijker in werkethiek'
Ondanks de nadelige effecten van dit streven naar uitmuntendheid, benadrukte Vowles ook de positieve invloed die Schumacher op hemzelf en de Zilverpijlen had: "Michael leerde me hoe ik heel hard moest werken. Hij was niet de meest vaardige in de auto, ik heb gezegd dat Lewis (Hamilton) dat was, maar hij wist elke milliseconde uit zichzelf te persen en uit het team."
Schumachers leiderschapskwaliteiten werden ook geprezen: "Hij was een leider, iemand die zei: 'Ik ga deze kant op' en het team volgde hem daarin, zozeer zelfs dat beide kanten van de garage wilden dat hij het goed deed."
Vowles sloot af met het benadrukken van de dubbele aard van Schumachers persoonlijkheid, door te stellen dat de publieke perceptie van hem als een gereserveerd en stoïcijns figuur in schril contrast stond met zijn ware karakter, dat werd gekenmerkt door intense toewijding en zijn onvermoeide streven naar perfectie.
0 reacties